iskolánk - archívum - pályázatok - dokumentumok - képzéseink - elérhetőség - órarendek - tananyag - munkatársak - általános iskola

AZ ISKOLA ELÉRHETŐSÉGEIEI


A Tan Kapuja Buddhista Gimnázium

Nappali tagozat

7826 Alsószentmárton, Petőfi u. 4/A
Tel/Fax: 72/379 - 413
Mobil: 30/216 -2979
e-mail cím: buddhistagimnazium@tkbg.hu
Esti tagozat helyszínei

Pécs
Forrás Szakiskola épülete

7621 Pécs, Megye utca 20.


Komló
Kenderföldi Általános Iskola
7300 Komló, Gagarin u. 4.


Alsószentmárton
7826 Alsószentmárton, Petőfi u. 4/A


Kákics
7958 Kákics, Petőfi u. 46
Alsószentmárton (Semartin) múltja és jelene


Rang: község
Lakosság: 1109 (2005-ben)
Terület: 13,61 km²
Irányítószám: 7826
Körzethívószám: 72

Gaál György filmje Alsószentmártonról >>>

Közeli Települések:
Egyházasharaszti (4 km) Matty (4 km)
Siklós (5 km) Old (5 km)
Siklósnagyfalu (7 km) Nagytótfalu (7 km)
Gordisa (8 km) Kisharsány (8 km)
Harkány (9 km) Kistótfalu (9 km)

 

Alsószentmárton Baranya megye déli részén, a Dráva-melléki síkságon fekszik a közel a horvát határhoz, Siklóstól mindössze 7 km-re. A Villányi-hegységtől, valamint a Harkány-Siklós-Villány idegenforgalmi területtől is délre, a magyar-horvát államhatártól néhány kilométerre található. A megyeszékhelytől való távolsága 32- 35 km .

Alsószentmártont S.Martino-ként 1332-ben említi először oklevél. Valaha itt állt a vaskaszentmártoni apátság. Az 1700-as években Drávaszentmártonnak hívták. A Szentmárton helynév a falu templomának védőszentjére utal. A korábbi Dráva előtag a folyó közelségét mutatja. A mai alsó előtag egyfelől a megye alulsó, déli részével kapcsolatos, másfelől pedig megkülönböztető szerepe van a Dráva folyása mentén feljebb fekvő Felsőszentmárton faluval szemben. A török hódoltság alatt Szentmárton falu elnéptelenedett.

A 18. században az Esterházy család, majd a vakai apátság birtoka volt. A 20. századig elsősorban sokácok (horvátok) lakták, a település neve horvátul Semartin. Templomát 1797-ben a kegyúr, Eszterházy Kázmér építtette Szent Márton püspök tiszteletére.

1980 körül etnikailag tiszta cigány településsé vált. Cigány lakosai a beás, másnéven teknős/teknővájó cigányok muncsán alcsoportjába tartoznak. Nyelvük archaikus román dialektus. A település egyetlen mai nem cigány származású lakója - a helybeliek által csak "Tiszi"-ként ismert - Lankó Jószef plébános.

Nem tartozik Baranya megye aprófalvai közé. Éghajlatára jellemző, hogy tavasztól őszig kevés a csapadék, mérsékelten száraz a terület. A nyár mérsékelten forró, a tél enyhe. Az évi középhőmérséklet 10,5- 11 Celsius fok között mozog. Sugárzási adottságai kedvezőek, hőigényes növények termesztésére is kiválóan alkalmas terület. Morfológiája is kedvező a mezőgazdasági termelés számára. A talaj termőképessége átlagos. A faluban egészséges, vezetékes ivóvíz van, a vele ellátott lakások aránya teljes. A helyi vízmű tulajdonosa az önkormányzat. A burkolt utak aránya a falu minden utcájában közel teljes.

Alsószentmárton nevezetessége a barokk stílusú római katolikus templom.